Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Sunday, May 17, 2009

Masakan Musim Peperiksaan


Musim peperiksaan adalah waktu yang paling seronok untuk memasak. Pertama, kerana ruang untuk berlibur sementara ada. Selepas penat membaca, ruang itu diisi oleh masakan yang bermacam-macam.

Saya ada pendirian yang berbeza. Semakin waktu hampir kepada peperiksaan, semakin malas untuk memasak. (baca : waktu biasa pun sama juga kerana tidak minat memasak)

Terkenang zaman-zaman dulu, waktu peperiksaan ini ada chef peribadi. Dialah yang selalu masak-masak untuk kami. Tetapi sekarang dia dah kahwin. :)

Apapun, kenangan itu kembali beraksi hari ini. Masakan cam-pa-da berulang kembali. Ustaz Hairul paling minat masak lauk cam-pa-da. (campak apa yang ada)

Waktu peperiksaan ini, masakan campada adalah masakan paling utama dan berharga. Jimat masa dan cepat kenyang. Kemudian, kita boleh sambung membaca semula.

No comments: