STAM DI NAIK TARAF

Sijil Tinggi Agama Malaysia akan dinaik taraf - Hishammuddin
04/01/2009 7:37pm
KUALA LUMPUR 4 Jan. — Kementerian Pelajaran sedang berusaha menaik taraf Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) agar setaraf dengan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dan dimasukkan dalam kurikulum kebangsaan.

Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, sebagai permulaan, surat kelulusan pengiktirafan akan dikeluarkan oleh kementerian kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bagi membolehkan JPA membuat persediaan sewajarnya terutama dalam menentukan skim yang bersesuaian dalam perkhidmatan kerajaan.

Beberapa pindaan akan dibuat pada Peraturan-Peraturan Kurikulum dalam Akta Pendidikan 1996 (Akta 550) bagi membolehkan mata pelajaran STAM dimasukkan dalam kurikulum kebangsaan, katanya dalam kenyataan di sini hari ini. - Bernama
Tambahan:
Sebagai pemegang Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) 2003, saya mengharapkan agar sijil ini dinaiktaraf hendaknya dengan STPM mahupun Diploma.
Ini tanggapan saya.
Sekiranya Diploma Gred 27, maka saya kira STAM juga akan bergred 27 dengan keadaan tangga gaji P1T1 atau P1T2. Amacam setuju?

Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim